Wie ben ik?
Van nieuwsgierigheid naar gezondheid
Als tiener was ik al gefascineerd door wat er precies in onze voeding zat. In onze keukenkast hing een E-nummerslijst. Ik vond het belangrijk om te begrijpen wat al die stoffen met een E-nummer deden en hoe ik ze zoveel mogelijk kon vermijden. Terwijl anderen zonder na te denken in de snoepkast graaiden, was ik bezig met etiketten lezen.
Toch bakte ik erop los: taarten, soezen, cakes – alles met volle teugen suiker. Want, net als in veel gezinnen, stond suiker voor gezelligheid en beloning. Met een nonkel die patissier was en een grootmoeder die mij vol liefde de kneepjes van het bakken leerde, hoorde zoetigheid er gewoon bij.
Na mijn 18de ging ik studeren voor laborante, maar ontdekte ik al snel dat routinewerk niet mijn ding was. Ik maakte de overstap naar de apotheek, waar ik jarenlang als apotheekassistente werkte. Toch voelde ik dat er méér moest zijn. Ik wilde blijven leren en nieuwe uitdagingen aangaan.
Dat leidde me naar de farmaceutische sector, waar ik als apotheekafgevaardigde werkte voor bedrijven zoals Omega Pharma, Pierre Fabre en Takeda. Bij Pierre Fabre gaf ik regelmatig opleidingen over natuurlijke middelen op basis van planten – een rol waarin ik mijn kennis kon delen en mijn enthousiasme voor natuurlijke gezondheid verder kon ontwikkelen.

Reflectie en een nieuwe richting
Hoewel ik enorm veel plezier en energie haalde uit het leren en delen van kennis, bracht een verandering in mijn privéleven me ertoe om uit te kijken naar een nieuwe uitdaging.
Zo kwam ik terecht bij DUCAJU, een bedrijf dat gespecialiseerd is in op maat gemaakte kartonnen verpakkingen. Op de marketingafdeling had ik een veelzijdige functie: ik coördineerde evenementen, beheerde social media en communicatie, werkte aan corporate en employer branding, en verzorgde de public relations. Daarnaast was ik betrokken bij de inrichting van een nieuw kantoorgebouw.
Het was uitdagend werk waarin ik mijn creativiteit volop kon inzetten en veel leerde, maar tijdens de coronaperiode begon ik te reflecteren.
Ondanks de boeiende projecten miste ik iets fundamenteels: de persoonlijke connectie en mijn passie voor gezondheid.
Een nieuwe start
Ik besloot om opnieuw te gaan studeren en startte aan het BIOK Center met een 3-jarige opleiding tot orthomoleculair nutritionist. Hier ontdekte ik hoe voeding en biochemie elkaar versterken om het lichaam te ondersteunen.
Het gaf me niet alleen kennis, maar ook een nieuwe missie: mensen helpen hun gezondheid en welzijn terug te vinden.
In januari 2023 zette ik de stap om mijn eigen bedrijfje te starten: marketing en communicatie voor kleine bedrijven.
Mijn eigen praktijk
Iets later behaalde ik mijn diploma als orthomoleculair nutritionist – een mijlpaal waar ik trots op ben. In september 2024 opende ik mijn eigen praktijk:
Fokus op Gezond, een plek waar ik mensen begeleid naar een gezondere levensstijl met praktische tips en een persoonlijke aanpak die écht bij hen past.
Als orthomoleculair nutritionist kijk ik naar wat het lichaam nodig heeft om in balans te blijven – op celniveau. Ik werk met voeding als bouwsteen en zoek naar oorzaken van klachten, in plaats van alleen symptomen aan te pakken.
Mijn uitgangspunt? Je lichaam heeft het vermogen om zichzelf te herstellen, als je het geeft wat het nodig heeft. En dat start bij goede, onbewerkte voeding, afgestemd op jouw levensstijl en behoeften.
Ik vind het fantastisch om te zien hoe kleine, haalbare veranderingen een groot verschil kunnen maken – in energie, gezondheid en dagelijks welbevinden.
De naam is niet toevallig gekozen. Het woord Fokus verwijst niet alleen naar aandacht en concentratie, maar is ook een knipoog naar mijn naam: Fo van Formesyn en K van Katrien.
Van de naam, het logo, de website tot de communicatie: alles is selfmade en weerspiegelt mijn visie.


Wie ben ik naast mijn praktijk?
Naast mijn werk als orthomoleculair nutritionist hou ik van rust, verbinding en eenvoud.
Ik woon samen met mijn partner in Aalst en in mijn vrije tijd vind ik energie in kleine dingen: een wandeling in de natuur, een goed non-fictieboek over psychologie of voeding en koken met pure ingrediënten.
Ik reis graag en organiseer ook retreats in Marokko, waar ontspanning, gezond eten en tijd voor jezelf centraal staan.
Als lid van serviceclub Zonta Aalst draag ik graag mijn steentje bij aan initiatieven die vrouwen ondersteunen en gelijke kansen bevorderen. .
